Go to main content

Veel voorkomend ongedierte in de voedingsindustrie

Kleine beestjes die grote problemen veroorzaken

De aanwezigheid van ongedierte is een van de grootste zorgen in een voedselverwerkingsfabriek.

Deze kleine beestjes kunnen niet alleen ziekten verspreiden, maar ook enorme verliezen veroorzaken door het beschadigen van goederen of zelfs productiestops.

Het leren kennen van deze plaagdieren is een goed begin voor u de juiste ongediertebestrijdingsmethoden kiest.

Knaagdieren

Meest voorkomende soorten muizen en ratten in voedselvoorzieningen

  • Bruine rat: Rattus norvegicus, ook wel gewone rat, grijze rat of rioolrat genoemd. Volwassen dieren bereiken een kop-romplengte van 20 - 30 cm, de staart kan 13 - 32 cm lang zijn. Ze kunnen tot 500 gram wegen. De vacht is grijs, grijsbruin of bruin aan de bovenkant, maar alle soorten kleurvariaties zijn mogelijk (bijv. albino).
  • Zwarte rat, Rattus rattus, ook wel huisrat, scheepsrat en pestrat genoemd.
    Ze hebben een kop-romplengte van 16 - 24 cm en wegen tussen de 150 - 250 gram. De staart is langer dan de kop en het lichaam (tot 130%). In vergelijking met hun soortgenoten hebben ze een relatief spitse snuit en aanzienlijk grotere oren.
  • Huismuis, Mus domesticus, muizen zijn smaller en dunner. Volwassen exemplaren zijn tussen de 7 - 11 cm. De vacht is dun en grijs/bruin gekleurd. Ze hebben een lichtbehaarde staart die net zolang als het lijf is.

Voorraadaantasters

KEVERS, VLIEGEN, MIEREN, MOTTEN EN RIJSTKEVERS

Er zijn verschillende soorten voorraadaantasters die in de meeste klimaten voorkomen:

  • Keversoorten, zoals rijstkevers, meelkevers en getande graankevers.
  • Indische meelmotten en mediterrane meelmotten
  • Mieren en vliegen zijn ook veelvoorkomende insecten die opgeslagen producten kunnen bederven.

Schade door voorraadaantasters

Voorraadaantasters besmetten en beschadigen opgeslagen voedselproducten, wat aanzienlijke economische verliezen veroorzaakt in de voedselverwerking en distributie.

Insecten kunnen opgeslagen voedsel binnendringen via beschadigde of slecht afgesloten verpakkingen. Sommige insecten kunnen door papier, karton of plastic verpakkingsmaterialen heen kauwen.

Vrouwelijke insecten leggen vaak eieren op of nabij het opgeslagen voedsel. Larven komen uit deze eieren en beginnen zich te voeden met het voedsel.

De schade die we vaak voorbij zien komen zijn:

  • Derving van partijen producten en/of grondstoffen
  • Economische derving
  • Vertragingen in de orderafhandeling

Kakkerlakken

Meest voorkomende soorten kakkerlakken in voedselverwerkingsbedrijven.

  • Duitse kakkerlak, Blattella Germanica.
    Duitse kakkerlakken zijn lichtbruin en hun onderscheidende kenmerk is de aanwezigheid van twee donkere lijnen op het eerste segment van het borststuk. Nimfen lijken erg op volwassenen, maar zijn kleiner en donkerder van kleur, bijna zwart. Ze worden gekenmerkt door een lichte lijn die over het borststuk loopt.
  • Amerikaanse kakkerlak, Blatella Americana.
    De Amerikaanse kakkerlak kan vliegen. Hij is roodbruin en bij sommige exemplaren is het bovenste deel van het borststuk lichtgeel. De mannetjes hebben vleugels die voorbij de punt van hun achterlijf uitsteken, terwijl de vrouwtjes kortere vleugels hebben die niet hun hele achterlijf bedekken.

Leer meer over kakkerlakken

Hoe plaagdierbesmetting in de voedingsindustrie te voorkomen

Preventie en monitoring zijn essentieel om productieschade en auditfalen te voorkomen. Veiligheidsvoorschriften in de voedingsindustrie zijn streng en er is geen sprake van te veel waakzaamheid. Hier volgen de belangrijkste methoden die het beste werken om plaagbesmetting in de voedingsindustrie te voorkomen.


Meer informatie over het voorkomen van plaagbesmetting

Vogels

Meest voorkomende soorten vogels in voedselvoorzieningen

  • Duiven, Columba livia domestica.
    Duiven zijn actief tijdens daglicht en hun aanwezigheid is vervelend voor mensen. Er is sprake van een duivenplaag wanneer:
    • grote groepen duiven op daken worden gezien en door de straten zwerven
    • ze overmatig lawaai maken
    • er grote hoeveelheden uitwerpselen op trottoirs, auto's en gebouwen worden afgezet.
  • Meeuwen, Laridae.
    Veel meeuwenpopulaties migreren niet langer naar warmere klimaten wanneer de koude maanden aanbreken, maar blijven het hele jaar door in dezelfde stedelijke gebieden. Deze gedragsverandering verergert het probleem omdat hun populaties groeien zonder dat iets hen stopt.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660