Minimale regelgevende en commerciële normen in de voedingsindustrie
Voedselveiligheid is een complex onderwerp
De verschillende overheidsinstanties over de hele wereld hebben strikte voedselveiligheidsvoorschriften opgesteld die moeten worden nageleefd door elk bedrijf dat met voedsel of dranken omgaat. De overheid zorgt ervoor dat de voorschriften worden nageleefd door regelmatige audits uit te voeren die bedrijven moeten doorstaan.
Succesvolle verkoop vereist naleving
Elk bedrijf dat zijn producten in een bepaald land wil verkopen, moet voldoen aan de voorschriften van dat land, zelfs als het geen productiebedrijf of winkel in dat land heeft.
Ongediertebestrijding is een belangrijk onderwerp dat is opgenomen in de meeste voedselveiligheidsvoorschriften en commerciële normen. Dit komt omdat ongedierte voedsel kan besmetten en ziekten kan overdragen op mensen.
Op deze pagina vindt u de belangrijkste voedselveiligheidscertificeringen die vereist zijn voor de meeste landen ter wereld. U vindt ook informatie over andere voorschriften die vereist zijn in Nederland en een handige link naar een site waar u alle voorschriften per land kunt vinden.
Houd er rekening mee dat deze pagina niet alle voorschriften dekt. Controleer altijd bij de desbetreffende autoriteiten welke voorschriften en normen van toepassing zijn op een bepaalde locatie.
Internationale voedselveiligheidsvoorschriften en commerciële normen
Codex Alimentarius HACCP
De Codex Alimentarius is een verzameling normen, richtlijnen en gedragscodes die zijn aangenomen door de Codex Alimentarius Commissie. De Commissie werd in 1963 opgericht door de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) om de gezondheid van consumenten te beschermen en eerlijke praktijken in de voedselhandel te bevorderen.
Het Codex Alimentarius HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) systeem is een risicopreventiekader dat consumenten beschermt tegen onveilig voedsel. Producenten moeten potentiële gevaren identificeren en preventieve maatregelen ontwikkelen om deze te verminderen of te elimineren.
De relevante overheidsinstantie in een bepaald land voert regelmatig inspecties uit van voedselvoorzieningen en -processen om te garanderen dat voedselbedrijven veilige en hygiënische voedselverwerkings- en -behandelingsprocedures gebruiken.
AIB International
AIB staat voor "Consolidated Standards for Inspection Prerequisite & Food Safety Programs." Deze wereldwijd erkende inspectiestandaard bevat belangrijke vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen om aan te tonen dat hun producten gezond en veilig zijn. Deze commerciële standaard kan worden gebruikt als leidraad voor GMP-inspecties.
De standaard benadrukt het belang van een IPM-programma en interne training van personeel. De AIB-organisatie is volledig toegewijd aan de voedselindustrie en biedt tevens ervaring als auditor, interne training en advies op het gebied van voedselveiligheid.
IFS Food 8
De IFS Food Standard beoordeelt producten en productieprocessen om de capaciteit van een voedselproducent te evalueren om veilige, authentieke en kwaliteitsvolle producten te produceren volgens wettelijke vereisten en specificaties van klanten.
Gekwalificeerde IFS-auditors die werken voor onafhankelijke geaccrediteerde certificeringsinstanties voeren de audits uit. IFS-standaarden worden beoordeeld door overheids- of privéorganisaties.
FCA standaard
De Food Contact Additives (FCA) bevorderen samen met andere leden van de keten het veilige gebruik van materialen die in contact komen met voedsel. De standaard is bedoeld voor producenten en handelaren van mengvoeders, voedergrondstoffen, premixen en additieven, evenals voor transport, opslag en verwerking.
De plaagdierbestrijder die u nodig heeft
Kwaliteits- en facilitair managers in de voedselindustrie staan voor aanzienlijke uitdagingen om bederfelijke voedingsmiddelen te beschermen tegen plagen. Veel markten accepteren nauwelijks schade door plagen en moeten vaker en strenger gecontroleerd worden.
Conflicterende trends, zoals minder afhankelijkheid van residuele pesticiden en de vraag naar voedsel dat volledig puur, onbewerkt en pesticidevrij is, vormen grote uitdagingen.
Plaagdierbestrijding wordt een belangrijke uitdaging voor de voedselindustrie, vooral gezien de grote, complexe structuren en vele kwetsbare zones binnen voedselverwerkende bedrijven.
Bij Anticimex hebben we de ervaring en de meest geavanceerde systemen en tools voor plaagdierbestrijding om u gemakkelijk door audits te helpen, zodat u zich kunt concentreren op andere belangrijke zaken dan plagen.
>> Hoe kiest u de juiste plaagdierbeheerser
Welke nieuwe methoden zijn tegenwoordig beschikbaar voor plaagdierbestrijding in de voedselindustrie?
De plaagdierbestrijding heeft de afgelopen 10 jaar een snellere ontwikkeling doorgemaakt dankzij digitalisering, Internet of Things (IoT) en investeringen in R&D.
Bedrijven maken zich steeds meer zorgen over duurzaamheid. Niet alleen als marketinginstrument, maar als een bewuste benadering van duurzame groei, waarbij economische vooruitgang samengaat met keuzes die een positieve impact hebben op de planeet.
Bij Anticimex delen we deze zorg. Daarom ontwikkelen we voortdurend nieuwe methoden voor plaagdierbestrijding die het gebruik van biociden verminderen zonder afbreuk te doen aan de effectiviteit.
>> Lees meer over de nieuwste methoden voor plaagdierbestrijding