Detectie van ongedierte in uw voedselverwerkingsbedrijf
Het ervaren van ongedierteactiviteit in de voedselverwerkingsindustrie is bijna onvermijdelijk door de hoeveelheid beschikbare voedselbronnen en potentiële schuilplaatsen. Als gevolg hiervan zijn voedselproductie- en verwerkingsbedrijven uiterst kwetsbaar.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen ook nieuwe gebouwen vatbaar zijn voor besmetting. Nieuwere gebouwen met afgesloten ruimtes zoals dakruimtes, verlaagde plafonds, muurholtes en leidingschachten bieden tal van schuilplaatsen voor ongedierte en en zorgen ervoor dat plaagdieren makkelijk door uw gehele pand kunnen bewegen.
Hoe kunt u sporen van ongedierte in uw bedrijf detecteren?
Betrouwbare monitoring- en inspectiemethoden moeten aanwezig zijn om sporen van ongedierte te detecteren voordat een klein probleem uitgroeit tot een plaag.
Er zijn verschillende tekenen, waaraan u kunt zien of er ongedierte aanwezig is in een voedselverwerkingsbedrijf.
Knaagsporen of aangevreten verpakkingen
Knaagdieren knagen aan verschillende materialen, waaronder karton, plastic en zelfs metaal. Zoek naar knaagsporen op voedselverpakkingen, opslagcontainers en structurele elementen van het bedrijf, zoals muren, plafonds, vloeren, deuren, ramen, ventilatieopeningen, leidingen en funderingen. Let ook op tekenen van aangevreten bedrading, wat een brandgevaar kan zijn.
Uitwerpselen of feces
Knaagdierenuitwerpselen zijn een duidelijk teken van een ongedierteprobleem. Deze uitwerpselen kunnen lijken op kleine pellets, keutels met een compacte, cilindrische vorm en kunnen langs muren, nabij voedselopslagruimtes en onder apparatuur worden gevonden. Insectenuitwerpselen, zoals die van kakkerlakken, kunnen verschijnen als kleine donkere vlekken of vlekken op oppervlakken.
Sporen of vetvlekken
Knaagdieren laten vaak vettige vlekken of sporen achter terwijl ze langs muren en oppervlakken bewegen. Deze sporen worden meestal gevonden langs plinten, nabij toegangspunten en rond voedselbronnen. Gebruik een zaklamp en vergrootglas om deze gebieden nauwkeurig te inspecteren.
Vieze geuren
Ongedierte kan vieze geuren produceren, vooral wanneer de plaagdieren in grote aantallen aanwezig zijn of wanneer er een ophoping van urine en uitwerpselen is. Wees alert op ongebruikelijke geuren in uw bedrijf, vooral in gebieden die gevoelig zijn voor vocht of voedselresten.
Levende of dode plaagdieren
De aanwezigheid van levende of dode plaagdieren is een duidelijk teken van een besmetting. Veelvoorkomend ongedierte in voedselverwerkingsfaciliteiten zijn knaagdieren (muizen, ratten), insecten (kakkerlakken, mieren, vliegen, motten en andere voorraadaantasters) en vogels. Voorraadaantasters zijn insecten die zich voeden met opgeslagen voedselproducten zoals granen, noten, gedroogd fruit en andere voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn meeltorren, graanklanders en rijstkevers. Controleer regelmatig op ongedierte in gebieden waar ze zich waarschijnlijk verbergen, zoals hoeken, scheuren en kieren.
Hoe kunt u ongediertebesmetting in de voedingsindustrie voorkomen
Preventie en monitoring zijn essentieel om productieschade en auditfouten te voorkomen. De veiligheidsvoorschriften in de voedingsindustrie zijn streng, waakzaamheid en opmerkzaamheid zijn hierbij belangrijk.
Het bevorderen en continu verbeteren van ongediertebestrijding in uw bedrijf is van groot belang. Beoordeel en evalueer periodiek de effectiviteit van bestaande ongediertebestrijding, maak verbeterpunten en voer de nodige veranderingen uit om ongediertepreventie te verbeteren.
Naleving van veiligheidsvoorschriften in de voedselbranche is essentieel om de reputatie van het bedrijf goed te houden. Verder is het belangrijk het vertrouwen van de consument in de kwaliteit en de veiligheid van de producten te waarborgen.
Enkele van de belangrijkste methoden die het beste werken om ongedierteoverlast in de voedingsindustrie te voorkomen.
Welke nieuwe methoden zijn er tegenwoordig beschikbaar voor ongediertebestrijding in de voedingsindustrie?
De ongediertebestrijding heeft zich in de afgelopen 10 jaar in een sneller tempo ontwikkeld, dankzij digitalisering, Internet of Things (IoT) en investeringen in onderzoek en ontwikkeling. IoT verwijst naar een netwerk van fysieke apparaten die via het internet met elkaar verbonden zijn en gegevens kunnen verzamelen, uitwisselen en analyseren. Dankzij sensoren en software kunnen deze apparaten autonoom werken, communiceren en soms zelfs beslissingen nemen zonder directe menselijke tussenkomst.
Bedrijven denken steeds meer na over duurzaamheid. Niet alleen om hun imago te verbeteren, maar ook om op een manier te groeien die goed is voor zowel de economie als het milieu. Daarom ontwikkelen we bij Anticimex voortdurend nieuwe ongediertebestrijdingsmethoden die het gebruik van biociden verminderen zonder dat de effectiviteit ervan afneemt.
Uw medewerkers trainen in ongediertebestrijding
Het waarborgen van een ongediertevrije werkomgeving is onmogelijk zonder de medewerking en betrokkenheid van uw medewerkers.
Door uw team uit te rusten met de kennis en vaardigheden om ongedierteproblemen te herkennen, te voorkomen en te beheren, zorgt u niet alleen voor de kwaliteit van uw producten, maar draagt u ook bij aan een gezondere en veiligere werkomgeving.
>> Bekijk hoe u uw medewerkers traint
Hoe kiest u de juiste partner voor plaagdierbeheersing voor uw voedselverwerkingsbedrijf?
U wilt de juiste partner vinden. Een ongediertebeheerser die u kunt vertrouwen, zodat u zich kunt richten op andere zaken dan ongedierte.
U wenst ook een partner die zijn dienstverlening aan uw bedrijf kan aanpassen, en niet andersom, en die er is wanneer u hem nodig heeft.
Het allerbelangrijkste is dat u een partner kiest die u een scala aan oplossingen kan bieden - van de meest geavanceerde en verfijnde technologie tot eenvoudigere oplossingen die voor u werken.
Lees meer over waar u op moet letten bij het overwegen van meerdere ongediertebestrijders.