Schade en overlast door mollen
Mollen zien er misschien klein en onschuldig uit, maar toch veroorzaken ze flink wat schade. Molshopen maken een strak veld tot een compleet maanlandschap wat er niet alleen onaantrekkelijk uitziet, maar wat ook schade kan veroorzaken. Mensen kunnen struikelen, op sportvelden lopen mensen wellicht serieuze blessures op en ook machines zoals een grasmaaier lopen zo flinke schade op. Daarnaast kunnen mollen plantenwortels omwoelen en aanvreten. Ten slotte kan de grond verzakken door de meterslange tunnels die de mollen graven.
Feiten en kenmerken van de mol
Een mol is gemiddeld zo'n 11 tot 16 centimeter groot. Normaliter leeft er slechts één mol in een bepaald gebied. Buiten de paringsperiode leven mollen altijd alleen. De paringsperiode is van ongeveer eind februari tot begin maart. Wat wel voorkomt is dat een mol het netwerk van een andere mol overneemt. Daarom is het super belangrijk om periodiek te controleren op aanwezigheid van mollen.
Mollen zijn met name in de lente en in de herfst zeer actief. Ze houden geen winterslaap, want ze kunnen geen lichaamsvet aanmaken. De meeste mollen hebben een zwarte vacht. Mollen zijn tevens te herkennen aan hun 'graafhanden'. Ze hebben voorpoten met vijf vingers en lange puntige nagels zodat ze goed kunnen graven.
Een mol is praktisch blind door de kleine en slecht ontwikkelde ogen. Daarentegen kunnen ze een uitstekend reukvermogen en kunnen ze heel goed horen. De mol ruikt met de spitse roze snuit met gevoelige snorharen en tastzenuwen, waardoor hij zijn weg kan vinden in de donkere tunnels.
Grijp snel in om de mollen te verjagen!
Snelheid is van essentieel belang bij mollen verjagen. Hoe langer je wacht, hoe meer schade de mol kan aanrichten en hoe lastiger het wordt om de mol te verjagen. Verspil geen tijd aan ineffectieve doe-het-zelf-methodes en schakel direct de hulp in van een professionele ongediertebestrijder zoals Anticimex.