Leefwijze en uiterlijke kenmerken
Aangetaste producten zoals meel krijgen een grijzige kleur en hebben de neiging te gaan schimmelen. Alle soorten hebben gemeen dat ze hun hele levenscyclus doorbrengen in verwarmde ruimtes. De volwassen kevers trekken vaak over langere afstanden en op die manier kunnen ze zich verspreiden.
Soorten meeltorren
Meeltor
De meeltor is inheems en komt het hele jaar door in de Nederlandse natuur voor. De kever vliegt zelden en kan vaak in onze huizen worden aangetroffen in de zomer. Tegenwoordig leidt de meeltor zelden tot problemen binnenshuis. Massale voortplanting komt alleen voor als het huis of pand voor opslag (graan en dergelijke producten) gebruikt wordt.
Rijstmeelkever
De rijstmeelkever en de kastanjebruine rijstmeelkever zijn een wereldwijd probleem. Ze hebben behoefte aan hoge temperaturen en komen vooral voor rond de import en hantering van graanproducten en vormen dus een gevaar voor industriële gebouwen. We zien ze ook af en toe in huis.
Lees hier meer informatie over de rijstmeelkever.
Grote rijstmeelkever
De grote rijstmeelkever komt oorspronkelijk uit warmere landen en is toevallig met producten mee ons land binnengekomen. Ze duiken op in alle takken van de verwerkingsketen van graanproducten – van graanopslag, via molens tot in meelproducten in onze huizen.
Gehoornde meelkever
De gehoornde meelkever is opvallend met zijn twee uitgegroeide “horens” aan de voorzijde van de kop. Zowel de larven als de kevers kunnen lange tijd overleven in naden en kieren of andere verborgen ruimtes waar gemorst product is blijven liggen.