Soorten luizen
De vier meest voorkomende luizengroepen zijn de:
- dierluizen
- luizen op mensen (hoofdluis, schaamluis en kleerluis)
- bladluizen
- stofluizen
De mens kan last hebben van drie verschillende soorten luis: hoofdluis (haarluis), kleerluis en schaamluis. De luis veroorzaakt een irritante jeuk aan de hoofdhuid door een allergische reactie van de huid op het speeksel van de luis. Hoofdluizen zijn zeer besmettelijk en worden gemakkelijk overgedragen op anderen, voornamelijk door direct haarcontact.
Naast de voornoemde luizen, komt ook de stofluis voor. Ze lijken allemaal erg op elkaar, maar echt hetzelfde zijn ze niet.
Kenmerken en leefwijze van de veelvoorkomende stofluis
De stofluis wordt vaak binnenshuis aangetroffen in schimmelige boeken of papier en buiten onder losliggende, vochtige boomschors. Ze komen vaak voor in nieuwbouwwoningen die vochtproblemen vertonen door gebrekkige ventilatie, lekkages of te sterk geïsoleerde ruimtes. Er zijn circa 2.000 bekende soorten. In Nederland leven meer dan 60 soorten stofluizen; daarvan leven de meeste buiten en worden aangetroffen op boomstammen, struiken of andere vegetatie.
De volwassen insecten zijn klein, tussen de 1-4 mm groot. Ze zijn grijsachtig tot middenbruin van kleur. Ze hebben een dunne huid, bijna doorzichtig en hebben volledig ontwikkelde, verschrompelde of geen vleugels. De soorten die binnen voorkomen zijn vleugelloos of kortvleugelig. Je kunt de stofluis herkennen door de ietwat schokkende beweging die ze maken.
De meeste soorten hebben mannetjes en vrouwtjes, maar sommige soorten kunnen zich pathogenetisch (zonder mannetjes) voortplanten. Als ze zich massaal voortgeplant hebben kunnen ze eruit zien als grijzige levende stof.