Integrated Pest Management

Wat is Integrated Pest Management?

Integrated Pest Management combineert verschillende strategieën en technieken om ongedierteplagen te beheersen op een manier die economisch haalbaar, ecologisch verantwoord en sociaal acceptabel is. De kern van IPM is het gebruik van meerdere methoden om plagen te bestrijden. Waarbij het gebruik van chemische pesticiden wordt geminimaliseerd en alleen wordt ingezet wanneer dat écht nodig is.

Waarom Integrated Pest Management inzetten?

Ongedierteplagen, in welke vorm dan ook, wil je in je bedrijf voorkomen. Knaagdieren zoals muizen en ratten veroorzaken grote (gezondheids)risico’s. Toch hebben deze plaagdieren een functie binnen het ecosysteem, en daarom kiezen we voor een duurzame aanpak op het gebied van ongediertebestrijding. Of beter gezegd: ongediertewering. Integrated Pest Management, ook wel geïntegreerde plaagdierbeheersing genoemd, is een strategie die plaagdieren zo veel mogelijk voorkomt in plaats van bestrijdt. 

De IPM-bestrijdingsniveaus

Binnen Integrated Pest Management zijn er vier bestrijdingsniveaus:

  • Monitoring en communicatie
  • Habitatmanagement
  • Niet-chemische bestrijding
  • Chemische bestrijding
IPM 4.0 Integrated Pest Management door Anticimex

Monitoring en communicatie

Voorkomen is beter dan genezen. Vooruitstrevende bedrijven kiezen voor preventieve plaagdierbeheersing. Bij Anticimex monitoren we je omgeving bijvoorbeeld met ons innovatieve SMART-systeem. Dit systeem monitort 24/7 en beschermt je organisatie tegen knaagdieren en insecten. Door continu bescherming te bieden en onmiddellijk over te gaan tot actie, voorkomen we overlast op een milieuvriendelijke manier.

Habitatmanagement

Je wilt voorkomen dat ongedierte zich thuisvoelt in jouw pand. Maak je bedrijf daarom onaantrekkelijk voor knaag- en plaagdieren. De aanwezigheid van voedselbronnen en schuilplaatsen maken het voor deze ongenode gasten aantrekkelijker om zich te nestelen. In deze fase brengen we eventuele probleemlocaties in kaart en verkleinen we de risicozones. 

Niet-chemische bestrijding

Heb je al last van ongedierte in je bedrijf? Dan is voorkomen niet meer voldoende. In deze fase bestrijden we plaagdieren zonder chemicaliën. Dat is een stuk milieuvriendelijker en duurzamer. 

Denk hierbij aan ‘diervriendelijke’ (klem)vallen waarbij het dier zo min mogelijk lijdt. De inzet van niet-chemische bestrijdingsmiddelen voorkomt migratie naar omliggende gebieden en uitbreiding van de plaag. 

Chemische bestrijding

Chemische bestrijding is het laatste niveau van Integrated Pest Management. Wanneer de eerdere niveaus niet werken en wanneer er sprake is van een volksgezondheidsrisico, gaan we over op chemische bestrijding.

Per 1 januari 2024 mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven gebruikmaken van chemische bestrijdingsmiddelen. Gezien de huidige wetgevingen de mogelijke risico’s op doorvergiftiging naar niet-doelsoorten en optredende resistentie, zijn we erg terughoudend met de inzet van deze middelen. Chemische bestrijdingsmiddelen zetten we alleen als laatste redmiddel in. 

De stappen van Integrated Pest Management schematisch weergegeven:

Integrated Pest Management-methode

Iedere organisatie is uniek. Welke aanpak voor jouw bedrijf werkt, hangt af van het type organisatie, sector, locatie en benodigde certificering. In onze Integrated Pest Management- aanpak maken we een plan op maat. Afgestemd op de omstandigheden binnen jouw organisatie. Dit plan maken we op basis van de volgende stappen:

1. Inventarisatie en evaluatie

Allereerst brengen we de risicogebieden in kaart. Dat doen we met een Plaagdier Risico Inventarisatie (PRI). We identificeren mogelijke schuilplaatsen, controleren potentiële toegangswegen en signaleren verbeteringen op het gebied van schoonmaak en aanwezige voedselbronnen.

2. Inspectie en advies

Onze gediplomeerde inspecteurs en technici inspecteren het monitoringsysteem en de vastgestelde risicogebieden.Op basis hiervan ontwikkelen we een Plan van Aanpak. Hierbij wordt het type bestrijdingsmethode bepaald (waar een plaagdierpreventieplan altijd onderdeel van is) en tekenen we meetpunten in op de plattegrond van jouw locatie. We stellen een plaagdierofferte op voor de benodigde maatregelen én zorgen ervoor dat dit plan voldoet aan de juiste normeringen die gelden in jouw branche. 

3. Behandeling

In deze stap wordt het plan van aanpak uitgevoerd. Met behulp van, onder andere, Anticimex Smart wordt de omgeving 24/7 gemonitord. We meten en evalueren het effect continu. De werkwijze wordt periodiek geëvalueerd waarbij trendanalyses en opvolging inzicht geven in de effectiviteit van de geselecteerde methodes.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660