Houtaantastende insecten bestrijden in Amsterdam
Houtaantastende insecten, zoals bijvoorbeeld boktor, houtworm, bonte knaagkever of de spinthoutkever kunnen veel schade aanrichten. Door hun, vaak jarenlange, geknaag brengen ze schade toe aan het hout. De insecten voeden zich met de cellulose in het hout en verpulveren zo de houten constructie. De aanwezigheid van houtwormen wordt meestal pas laat opgemerkt wat grote gevolgen heeft en kan zelfs leiden tot instorting van trappen, de vloer en houten balken. Als u denkt last te hebben van houtaantastende insecten in Amsterdam neem dan contact met ons op voor advies en inspectie.
Wat zijn houtaantastende insecten?
Houtaantastende insecten zijn insecten die in hout leven. Houtaantastende insecten in uw gebouw of huis kunnen behoorlijke schade aanrichten. Sommige insecten leggen hun eitjes in hout en voeden zich hiermee. Het is belangrijk om de eerste tekenen van deze insecten te herkennen, zo voorkomt u een grotere plaag. De meeste houtaantastende insecten ondergaan een volledige gedaante verwisseling en heeft 4 levensstadia: Ei, larve, pop en uiteindelijk volwassen. De eerste drie levensstadia zijn vaak niet visueel waarneembaar in hout. Dit zijn echter wel de levensstadia waarin het houtaantastende insect de schade aanricht aan uw pand. Het is dus belangrijk om de signalen zo snel mogelijk te herkennen. Signalen kunnen zijn; kleine uitvlieggaten of ophopingen van verpulverd hout. Als u overlast heeft van de bonte knaagkever of de boktor kunt u zels een knaaggeluid horen.
Schade van houtaantastende insecten
Houtaantastende insecten heten niet voor niets zo. Door hun, vaak jarenlange, geknaag brengen ze schade toe aan het hout. Dit zorgt voor diverse gevolgen;
- Bouwkundige schade
Het aanvreten van de houten constructiedelen zorgt op den duur voor een verzwakking van de draagkracht van de constructie. Daardoor kan op lange termijn verzakking ontstaan. Naast instortingsgevaar kan dit ook leiden tot lekkage en brandgevaar.
- Historische waarde wordt aangetast
Naast de materiële schade, is er vaak ook immateriële schade door houtaantasters. Vooral oudere gebouwen bevatten veel houten onderdelen. Bij monumenten geldt er regelgeving om de authenticiteit en originaliteit te behouden. Hierdoor is het vaak niet gewenst of zelfs niet toegestaan om hout te vervangen.
- Financiële schade
De kosten van reparaties kunnen flink oplopen. Naast de directe financiële schade van is er vaak ook indirecte financiële schade. Aangrenzend aan het vervangen hout moet dikwijls ook opnieuw afgewerkt en geschilderd worden. Daarnaast moet het oude aangetaste hout ook afgevoerd worden.