Blogartikel
Waarom zijn wespen belangrijk?
Ondanks dat ze als hinderlijk worden beschouwd, hebben wespen wel degelijk een belangrijke functie in het ecosysteem. Zo zijn ze bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van veel plaaginsecten zoals bladluizen, rupsen en andere insecten. Daardoor beschermen ze gewassen. Ook bestuiven ze – net als bijen – planten en bloemen. Tot slot zijn ze een belangrijke voedsel bron van onder andere vogels en spinnen.
Hoe ontstaat een wespennest?
Wespen willen – net als mensen – comfortabel leven. Daarom bouwen ze hun wespennest in een beschutte omgeving, afgeschermd van bedreigingen en vaak in de buurt van voldoende voedsel. In de grond, bomen en struiken, onder dakpannen, in spouwmuren en andere beschutte plekken nestelt de wespenkoningin zich om vanuit daar haar kroost uit te breiden. Wordt het wespennest niet op tijd verwijderd, dan krijgt u te maken met een wespenplaag. Op tijd een wespennest verwijderen is daarom noodzakelijk.
Wespennest in zorginstellingen
Een wespennest kan wel 1.000 wespen bevatten. Niet alleen vervelend als ze boven de eettafel hangen – maar extra vervelend (en gevaarlijk) voor bewoners van zorginstellingen. Deze kwetsbare groep is vaak minder mobiel, heeft bewegingen niet onder controle of kunnen angst niet goed uiten – met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om - vóórdat het wespenseizoen begint - het wespennest professioneel te laten verwijderen.
Een wespennest verwijderen: hoe pak ik dat aan?
Zelf een wespennest verwijderen is levensgevaarlijk. Komt u te dichtbij en voelen de wespen zich bedreigd? Dan vliegen ze naar buiten en vallen ze u aan. Een wespensteek kan een allergische reactie oproepen en bij veel steken wordt dit gevaarlijk. Ieder jaar komen hierdoor mensen in het ziekenhuis terecht – of overlijden zelfs in het ergste geval. Kies daarom voor een professionele ongediertebestrijder om een wespennest te verwijderen.
Wanneer zijn wespen actief?
Hoewel u met name overlast van de wesp in augustus ervaart, zijn ze een groot deel van het jaar actief. Met name in de zomermaanden en herfst lopen ze te vervelen. Is de winter zacht en overleven ze die – dan heeft u een groot deel van het jaar last van deze stekende insecten. De jonge koninginnen die overwinteren, stichten in het voorjaar een nieuw nest in een holle ruimte zoals het dak.
In het ‘wespenseizoen’, vanaf begin augustus, legt de koningin geen eitjes meer. De werktsters vangen dan geen insecten meer – maar gaan op zoek naar zoetigheid. Vandaar dat ze tijdens deze maanden zichtbaarder én hinderlijker worden. Wespen bestrijden in augustus is dus eigenlijk te laat: u kunt beter het wespennest eerder laten verwijderen – én voorkomen dat jonge koninginnen zich in het voorjaar opnieuw nestelen. Is het daarvoor nu te laat? Neem dan alsnog direct contact met ons op om het wespennest (bij uw zorginstelling of bedrijf) direct te laten verwijderen.