Blogartikel
Duiven, meeuwen, spreeuwen, kauwen en mussen zijn kleine beestjes, maar kunnen zorgen voor enorme overlast. Hun aanwezigheid op de verkeerde plekken kan leiden tot serieuze schade aan monumentale gebouwen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het grootste probleem: je merkt de overlast pas op, wanneer het kwaad zich al genesteld heeft. Maar hoe kom je af van deze veelal beschermde dieren, die je niet zomaar mag weghalen? We spraken collega’s Hans Roumen en Jan-Joost de Visser
We kennen allemaal wel de vogelverschrikker, die onze weilanden die typische uitstraling geeft. Vogelwering in zijn puurste vorm. Maar dit is pas het begin. Door de jaren heen is vogelwering enorm veranderd. De dieren passen zich aan bedreigingen in hun leefomgeving aan en leren omgaan met nieuwe omstandigheden. “Net zoals wij dat doen.” Waar je voorheen gewoon een vogelverschrikker plaatste op het land, moeten we nu uitwijken naar innovatieve oplossingen die moeten voldoen aan een waslijst aan regels.
Alles voor een mooie kerk
Het nemen van preventieve maatregelen voorkomt dat vogels zich gaan nestelen op plekken waar ze later overlast kunnen veroorzaken. Zijn ze eenmaal genesteld en is het broedseizoen begonnen, dan kun je alleen toekijken en wachten tot de jongen het nest verlaten. “Het is een kwestie van vooruit denken", legt Hans uit. “Vogelwering gaat niet alleen om het weren van vogels, maar om het creëren van oplossingen die effectief zijn zonder het ecosysteem en de esthetiek te verstoren of schade aan te richten." Dit kan variëren van het plaatsen van pinnen en netten tot meer geavanceerde technieken zoals schrikdraad, birdwire-systemen of zelfs het gebruik van lasers. Volgens Hans is het essentieel dat de wering zowel functioneel als esthetisch is. “Zeker bij monumentale panden wil je niet dat de oplossingen opvallen. Dat vraagt om maatwerk en vakwerk.”
Hans Roumen (58), rolde geleidelijk de wereld van vogelwering binnen. “Ik begon op de steiger, in de hoogwerker en werkte in de uitvoering,” vertelt Hans. Zijn liefde voor creativiteit en oplossingsgericht werken bracht hem in deze unieke sector, waarin hij zich specialiseerde in het werken met monumentale panden.
Het gaat om het creëren van oplossingen die effectief zijn zonder het ecosysteem en de esthetiek te verstoren of schade aan te richten.
De zakelijke sector is een grote afnemer van vogelwering bij Anticimex. Hans: “Ik kom overal. Van bedrijven met zonnepanelen aan de rand van een dorp, tot monumentale panden midden in de hoofdstad. Iedere situatie vraagt om een unieke oplossing in de strijd tegen overlast.” En bij ieder project zijn er weer andere partijen waarmee Hans moet samenwerken. Architecten willen dat de oplossing past binnen hun ontwerpen, terwijl dierenbeschermingsorganisaties erop toezien dat de oplossingen diervriendelijk en wettelijk verantwoord zijn. Omwonenden willen dat hun leefomgeving zo min mogelijk wordt verstoord en opdrachtgevers zoeken vaak naar de meest kosteneffectieve en - duurzame oplossing. “Een leuke uitdaging”, aldus Hans.
Vogelwering is maatwerk
Jan-Joost besloot dit probleem structureel aan te pakken en ontwikkelde een op maat gemaakte vogelwering voor zonnepanelen. “Het houdt de vogels buiten zonder dat het afbreuk doet aan de uitstraling of het rendement van de panelen”, legt hij uit. “Het is simpel, maar effectief.” Op dit moment wordt vogelwering vaak geïnstalleerd op aanvraag van klanten, meestal nadat zij al problemen hebben ervaren. Jan-Joost: “De vogelwering voor zonnepanelen preventief plaatsen, tegelijk met het plaatsen van de panelen zelf, kan een groot verschil maken.”
Een kernboodschap volgens de heren: vogelwering is enorm belangrijk, maar het moet vooral niet opvallen.
“Wij, als specialisten, willen mooie dingen maken, die tegelijkertijd precies doen waarvoor ze nodig zijn. Dat is de kunst van vogelwering.”
Bij Anticimex Nederland werken in totaal meer dan 220 medewerkers. Zij zijn actief in de uitvoering van onze dienstverlening en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, maar uiteraard ook in ondersteunende taken.
Wil je een bijdrage leveren aan onze verdere ontwikkeling? Bekijk onze vacatures voor zowel de binnen- als buitendienst op onze website. Heb je vragen voor Hans of Jan-Joost of wil je meer weten over vogelwering? Laat het ons weten in de reacties!