Blogartikel
Houtverduurzaming omvat een reeks processen en behandelingen die worden toegepast om hout te beschermen tegen aantasting door insecten, schimmels en vocht. Een grote naam die in dit rijtje thuishoort, is de houtworm; een klein beestje dat onschuldig oogt, maar ondertussen voor veel overlast zorgt. En heb je eenmaal last van de houtworm, dan ben je er niet zomaar vanaf.
Kleine beestjes, grote impact!
Van zolderruimtes tot kruipruimte en van woonboerderijen tot kerken met een nieuw bestemmingsplan. Expert Niek van Anticimex ziet van alles voorbijkomen. "Insecten zitten overal. En dan, natuurlijk, vooral op de plekken waar je niet bij kunt komen", knipoogt Niek.
Niek werkt sinds 2005 bij Anticimex. Sinds het bedrijf is gestart met houtverduurzaming, heeft hij zijn ware passie gevonden. “Als schadelijke organismen onbelemmerd hun gang kunnen gaan, kunnen ze zorgen voor structurele schade en instorting van gebouwen", aldus Niek. “Omdat deze organismen vaak onzichtbaar zijn in vroege stadia van hun ontwikkeling, kan het moeilijk zijn om potentiële problemen te diagnosticeren voordat ze ernstige schade aanrichten. Door het hout te verduurzamen worden de risico’s hiertoe geminimaliseerd en de levensduur van houtconstructies verlengd. Zo bespaar je kosten voor reparatie en vervanging!”
Een belangrijke uitdaging die Niek veelvuldig terug ziet komen is het effectief omgaan met vochtproblemen. Vocht is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van schimmelgroei en houtrot. Het identificeren van bronnen van vocht, zoals lekkages, slechte ventilatie of bouwfouten en het implementeren van effectieve oplossingen om vochtproblemen aan te pakken, is essentieel voor het behoud van houten constructies.
Meester in houtverduurzaming
Bij Anticimex wordt het proces van houtverduurzaming zorgvuldig uitgevoerd. Het begint met grondige inspecties. “Om definitief afscheid te nemen van insecten zoals houtworm, is het belangrijk om alle levensstadia, van eitjes tot aan volwassen kever, te bestrijden. Mensen vinden houtaantasters in hun huis vaak een eng idee. Boktorren, bijvoorbeeld, kun je ‘s nachts horen knisperen. De meeste mensen slapen met dat geluid gek genoeg minder goed”, grapt Niek. “Wij bij Anticimex kunnen mensen écht helpen om voorgoed van deze houtaantasters af te komen en de juiste maatregelen te treffen voor de toekomst.”
In gevallen waarin de situatie ernstig is of het hout moeilijk toegankelijk is, kan een gassingbehandeling de meest geschikte oplossing zijn en als laatste redmiddel worden ingezet. Hierbij wordt gas, zoals sulfurylfluoride, in de ruimte geïntroduceerd waarin het aangetaste hout zich bevindt. Het gas dringt door in het hout en elimineert effectief insecten en andere schadelijke organismen die aanwezig zijn.
Het nadeel van deze manier van bestrijden? Er is stevige kritiek vanuit het kabinet op dit gas dat ozonvervuiling tot gevolg heeft. In juli 2024 wordt de Europese toelating van het gas opgeheven, waardoor Anticimex op zoek moet naar een andere oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals het aanvragen van een Nederlandse toelating of het overgaan op een ander gas. Dit betekent ook dat als bedrijven dit jaar nog aan de slag willen met de bestrijding d.m.v. gas ze snel aan de bel moeten trekken. “Ja, daarom hou ik mijn telefoon de komende tijd goed in de gaten”, vertelt Niek.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Op de vraag wat de toekomst van houtverduurzaming gaat zijn binnen Anticimex, hoeft Niek niet lang na te denken. “Met de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit, en oog voor de klant, proberen we ons bij Anticimex te onderscheiden van de rest. Zo kunnen we mensen écht helpen”.
Bij Anticimex Nederland werken in totaal 220 medewerkers. Zij zijn actief in de uitvoering van onze dienstverlening en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, maar uiteraard ook in ondersteunende taken.
Wil je een bijdrage leveren aan onze verdere ontwikkeling? Bekijk onze vacatures voor zowel de binnen- als de buitendienst op onze website. Heb je vragen voor Niek of wil je meer weten over houtverduurzaming? Laat het ons weten in de reacties!