5 redenen om te kiezen voor datagedreven ongediertebestrijding
Waarom kiezen voor digitale ongediertebestrijding?
Ongediertebestrijding is een belangrijk onderdeel van kwaliteitsbeheer in de voedingsindustrie. Hoewel traditionele methoden hun waarde hebben bewezen, hebben strengere commerciële normen, automatisering en veranderende klanteneisen ervoor gezorgd dat het toekomstbestendig maken van het ongediertebestrijdingsplan hoog op de agenda van elke kwaliteitsmanager staat.
Ongediertebestrijding op basis van data
Tegenwoordig kunnen plagen enorme economische verliezen veroorzaken voor voedselproducenten en -retailers, dus speculeren is niet langer voldoende. Wat ooit slechts een hygiënefactor was, wordt steeds meer gezien als noodzakelijk voor een succesvol bedrijf, een essentieel onderdeel van het besluitvormingsproces voor de moderne voedselbedrijven.
Wat is data-gedreven ongediertebestrijding?
Het is belangrijk om het concept van 'data-gedreven ongediertebestrijding' te begrijpen, zoals Anticimex SMART Solutions. Digitale ongediertebestrijding maakt gebruik van technologie en data-analyse om proactief ongedierteproblemen te voorkomen in omgevingen zoals de voedingsindustrie. Het maakt geen gebruik meer van traditionele methoden die pas actie vragen als er al een plaag is, maar introduceert een duurzamere, niet-toxische manier om ongedierte te bestrijden en vooral te voorkomen.
Deze aanpak helpt bedrijven een flexibeler, veiliger en toekomstgericht bedrijf op te bouwen. Er zijn vijf belangrijke redenen om over te schakelen naar een data-gedreven aanpak van ongediertebestrijding in de voedselverwerking, productie of distributie-industrie.
1. Digitale monitoringsystemen detecteren ongedierteproblemen in een vroeg stadium
Digitale verandering staat centraal in veel bedrijven. Automatisering en data-gedreven oplossingen stellen voedselproducenten in staat voorop te blijven lopen. Net als IoT, een netwerk van verbonden objecten en apparaten dat is uitgerust met sensoren waarmee data wordt verzonden en ontvangen – van en naar andere dingen en systemen.
Die verandering naar digitalisering kan echter logistieke magazijnen en verwerkingsfaciliteiten gevoeliger maken voor ongedierte omdat er veel minder mensen ter plaatse zijn. Ongedierte kan door technische kabels knagen, het hele productieproces verstoren en een risico vormen voor de veiligheid op de werkplek.
Een intelligent ongediertebewakingssysteem zorgt voor vroege detectie en verhoogt de operationele effectiviteit. Anticimex SMART Ongediertebestrijding detecteert ongedierteactiviteit en temperatuurveranderingen met sensoren en camera's die op strategische risicogebieden zijn geplaatst. Onze digitale vallen vangen ze vervolgens op niet-toxische wijze. Dit zorgt voor 24/7 monitoring en beperkt het risico op besmetting.
Snelle reactie na een activiteit
Wanneer zelfs de kleinste toename van activiteit wordt gedetecteerd, kan er onmiddellijk worden gereageerd. Deze realtime aanpak zorgt ervoor dat potentiële problemen snel en effectief worden aangepakt, waardoor de betrouwbaarheid van de voedselvoorziening wordt beschermd en naleving van voedselveiligheidsnormen wordt gehandhaafd.
2. Data-gedreven ongediertebestrijding helpt bedrijven te voldoen aan regelgeving
Duurzaamheid en hygiëne in productieprocessen zijn steeds belangrijker, waardoor de regelgeving in deze sector verder is aangescherpt. Consumenten eisen ook transparantie rond hygiënekwesties. Ongedierte kan tot 200 bekende ziekten verspreiden. 'Goed genoeg' is zeker niet genoeg als het gaat om ongediertebestrijding.
Anticimex SMART biedt continue analyse van de situatie en kan gegevens exporteren voor een externe partij, zoals een controle-instantie, bijvoorbeeld BRC of ISO. Het biedt eenvoudige documentatie via een online klantenportaal dat rapportage en audits vereenvoudigt, zodat u zich kunt concentreren op de rest van uw bedrijf.
3. Voorspellende analyse voorkomt eigendomsschade
Data-gedreven ongediertebestrijding werkt met de eerdergenoemde digitale monitoringsystemen, documentatie en trends om een analyse te maken.
Door historische gegevens en trends te analyseren, kunnen ongediertebestrijders voorspellingen doen over mogelijke locaties en tijden waarop ongedierteactiviteit in de toekomst waarschijnlijker is.
Zorgt voor data-gedreven besluitvorming
Digitale monitoringsystemen bieden onmiddellijk gegevens, waardoor ongediertebestrijders data-gedreven en strategische beslissingen kunnen nemen.
De regelgevende instanties leggen steeds meer nadruk op het belang van data-gedreven besluitvorming. De veelheid aan gegevens zorgt ervoor dat managers goede keuzes kunnen maken over ongediertebestrijdingsstrategieën, zoals 'het gebouw bestendig maken', wat betekent dat eventuele toegangspunten worden afgedicht om de kans op ongedierte dat het gebouw beschadigt te verminderen terwijl er een manier wordt gecreëerd om binnen te komen. Het toont ook een toewijding aan goede werkwijzen die voldoen aan alle richtlijnen.
4. Data-gedreven ongediertebestrijding is duurzamer en minimaliseert voedselverspilling
Voedselbedrijven moeten voedselverspilling verminderen en voorop blijven lopen bij strengere biocidenregelgeving. Elk jaar besmetten en vernietigen ratten wereldwijd genoeg voedsel om 200 miljoen mensen te voeden.
De link tussen voedselverspilling en terugroepacties van producten wordt vaak genegeerd, maar biologische besmetting door ongedierte is de meest voorkomende reden voor productterugroepacties. Dit is niet alleen een enorm financieel risico, maar het kan ook de relatie met een klant maken of breken.
Een belangrijke manier om verspilling en productterugroepacties te minimaliseren en zo klantrelaties te behouden, is door ongedierte buiten te houden. Het implementeren van een intelligent ongediertebestrijdingssysteem zoals Anticimex SMART kan binnen enkele dagen een verschil maken.
Bovendien is er minder gebruik van chemicaliën (rodenticiden of insecticiden) en bespaart de data-gedreven aanpak op controlebezoeken (minder CO2-uitstoot).
5. Digitale ongediertebestrijding bespaart geld
Een van de belangrijkste redenen om een digitaal ongediertebeheersysteem aan te schaffen, is dat het op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren voor het voedingsbedrijf. Door proactief ongedierteplagen te voorkomen, bespaart het uw bedrijf op eventuele reparaties, gederfde inkomsten door terugroepacties of het tijdelijk stoppen van de productie, vervanging van besmette voorraden of producten, verlies van klanten door mislukte audits en mogelijke rechtszaken van klanten.
De initiële investering in 24/7 monitoring en documentatie blijkt op de lange termijn een verstandige financiële beslissing te zijn, die zowel de winstgevendheid als de reputatie van het bedrijf beschermt. Ten slotte, zodra het systeem is geïnstalleerd, hoeven technici niet meer langs te komen om vangsten te controleren, omdat ze weten of er een vangst is of niet. Dit bespaart onnodige inspectiebezoeken die in rekening worden gebracht.